Coordonate Generale

Teioasa - 4 stejariOrasul Darabani este cel mai nordic oras din tara. Prima mentiune documentara a Darabaniului dateaza din anul 1546. Marturiile arheologice coboara locuirea acestei vetre la peste 5000-6000 de ani in urma, cultura de tip cucuteian fiind prezenta prin piese de rara valoare documentara.

Terenul administrativ al orasului Darabani cu localitatile componente si satele apartinatoare este de 9985,74 ha, din care 8369 ha este teren agricol extravilan si 926,25 ha domeniu silvic.

Orasul cuprinde circa 700 ha terenuri construite si se invecineaza la nord cu Ucraina si Republica Moldova, la est cu comunele Paltinis si Viisoara, la sud cu comuna Mileanca iar la vest cu comunele Concesti si Hudesti.

Orasul are in componenta sa localitatile: Darabani, Bajura, Esanca si Lismanita. Principalele cursuri de apa care strabat Darabanii sunt: raul Prut si paraurile Podriga, Cucului, Cornesti, Spalatoresei. In limitele orasului Darabani iazurile sunt numeroase, cele mai importante fiind Iazul Balasescu, Turcului si Balta Capitanului.

CONTEXTUL ECONOMIC GENERAL

In prezent industria orasului Darabani este reprezentata de 186 agenti economici, majoritatea cu capital privat, care pe langa activitatea de comercializare si desfacere a marfurilor executa si productie industriala de tipul tricotaje, incaltaminte, mobile, articole din piatra, industrie alimentara.

Paralel cu dezvoltarea productiei s-au dezvoltat si activitatile de prestari servicii catre populatie: croitorie, tamplarie, tinichigerie, cojocarie, constructii locuinte, morarit, etc.

In economia orasului Darabani, agricultura continua sa constituie o componenta de baza. Lucrarile agricole se efectueaza cu mijloace mecanizate, prestarea acestor lucrari catre detinatorii de terenuri se face de 3 societati comerciale.

TURISM

Sat vechi, apoi targ al darabanilor (ostasi de la inceputul secolului trecut), orasul Darabani merita sa fie vizitat. Principalele monumente istorice pe care le puteti vizita in orasul Darabani sunt: Biserica Sfantul Nicolae – construita in anul 1837 de Teodor Bals, intemeietorul targului Darabani, Biserica arh. Mihail si Gavril, construita in 1834, Casa memoriala academician doctor “Leon Danaila”. Activitatea turistica este deservita de un hotel in Orasul Darabani si o cabana in zona de agreement Teioasa

Investitii

Pentru relansarea dezvoltarii orasului Darabani, absolute necesare ar fi urmatoarele programe investitionale:

- Alimentarea cu gaze naturale, impusa si de o acuta lipsa de masa lemnoasa de foc, datorita unui areal extreme de redus de zone impadurite.

- Extinderea alimentarii cu apa si a canalizarii orasului.

- Construirea de locuinte.

Lansarea unor programe concrete de dezvoltare a infrastructurii in orasul Darabani, este necesara intrucat traficul auto si de persoane care tranziteaza orasul creste substantial, deoarece orasul este la o mica distanta de localitatea Radauti Prut, unde este in lucru un punct vamal de trecere a frontierei.